Серед порушень зорових функцій, одним з найнебезпечніших захворювань очей є амбліопія. Воно зустрічається у 2% населення планети як в дитячому, так і в дорослому віці. Якщо вчасно його не виявити, наслідки можуть бути невиправними, аж до повної втрати візуального сприйняття.

Що це таке?

Амбліопія це порушення бінокулярної функції зорового апарату без структурних змін очного дна. При цій дисфункції відбувається зниження гостроти зору, внаслідок нерівноцінної роботи обох очей – один з них повністю або частково не залучається до процесу візуального сприйняття.

Амбліопія це

Суть змін також відображає інша назва захворювання “ефект ледачого ока”. У пацієнтів з цією проблемою зоровий центр отримує від очей зображення різної якості. При цьому головний мозок зазнає труднощів, отримуючи два різних малюнки, він не може зіставити їх в одне ціле. Тому з часом мозок починає “ігнорувати” зображення поганої якості, а зоровий орган, який їх посилає, перестає розвиватися. Таким чином розвивається хвороба ледачого ока.

Якщо одне око перестає брати участь у відправленні візуальних сигналів, порушується бінокулярність. Друге око стає “провідним”, оскільки приймає все навантаження на себе і перенапружується. При такому захворюванні людина не може побачити тривимірний малюнок, оцінити послідовність розташування предметів і їх обсяг, а також глибину побаченого зображення.

Причини виникнення

Синдром ледачого ока може з’явитися навіть при відсутності захворювань структур зорового дна. Серед різних факторів виникнення цього синдрому, можна виділити головні:

  • Спадковість – наявність амбліопії в родинному анамнезі;
  • Вік дитини до 6 років – хворобу можуть викликати порушення в розвитку зорового апарату, неправильне навантаження, а також спадковість;
  • Косоокість – часта причина розвитку цього захворювання, особливо у дітей. Косоокість може бути і причиною, і наслідком розвитку синдрому “ледачих”. Якщо захворювання розвинулося на тлі косоокості, називається воно дисбинокулярная амблиопией. Патології піддається косе око;
  • Анізометропія – якщо очі володіють різним рівнем зору (рефракцією) в більш 3 діоптрій. “Ледачим” зазвичай стає око з показниками зору нижче 0,4-0,3 діоптрій, при яких злиття двох зображень в одне неможливо. Даний вид амбліопії називають анізометропним;
  • Аномалії рефракції – виражений астигматизм (нерівномірна кривизна рогівки), високий ступінь міопії (короткозорості) або гіперметропії (далекозорості). Через сильну різницю рефракций у пацієнтів розвивається рефракційна амбліопія. У 70% пацієнтів з косоокістю спостерігають гіперметропії;
  • Патології, які порушують проходження променів світла – опущення (птоз) верхньої повіки, відсутність прозорості кришталика (катаракта), параліч або неповний параліч окорухових м’язів, формування рубця після травми. Будь-яка з цих хвороб може стати причиною розвитку обскураціонної амбліопії;
  • Тривожні розлади – на тлі сильного стресу може виникнути істерична амбліопія – гальмування візуального сприйняття в зоровій ділянці кори головного мозку.

Пацієнтам, які знають про наявність у них патологій рефракції, слід пам’ятати, що тривала відсутність корекції також може вплинути на виникнення даного синдрому. Обов’язково потрібно носити окуляри для лікування амбліопії або контактні лінзи, щоб мозок не забував що значить отримувати “якісну картинку” від зорового аналізатора.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Симптоми

На перших етапах розвитку стан ледачого ока не приносить хворому дискомфорту, тому більшість не здогадується про його наявність. Часто амбліопію обох очей або ока діагностують випадково, при проходженні людиною планового огляду в окуліста.

Офтальмологи при діагностиці відзначають у хворих такі симптоми:

  • Часте виникнення головного болю, особливо в темний час доби;
  • Швидка втомлюваність після роботи зі зоровим навантаженням – робота з комп’ютером, документами, кресленням, вишиванням, малюванням;
  • Проблеми з орієнтацією, особливо в незнайомій місцевості;
  • Проблеми з координацією – поява незграбних рухів;
  • Примружування при розгляданні предметів, телевізійних передач, читанні;
  • Розгляд предметів з поворотами та нахилами голови;
  • Скарги на очний свербіж, почервоніння, сльозоточивість;
  • Погана адаптація очей при різному освітленні.

Іноді пацієнти звертаються до окуліста, коли розуміють, що одне з очей бачить набагато гірше або зовсім не бачить. Оскільки самостійно запідозрити розвиток амбліопії на початкових етапах неможливо, щоб її попередити, рекомендовано щорічно проходити діагностичне обстеження зору.

Ступені амбліопії

Залежно від змін, амбліопія може бути функціональною та органічної. Перша впливає виключно на бінокулярну функцію зору, друга – характеризується зміною структур зорового апарату.

Залежно від рівня зниження зору, виділяють три ступені хвороби:

  1. Амбліопія слабкого ступеня – це коли, показники зору знаходяться на рівні 0,9-0,8 діоптрій. На цьому ступені хвороба протікає безсимптомно, пацієнт не помічає ніяких змін.
  2. Середній ступінь – одиниці зору падають з 0,8 до 0,4 діоптрій. Пацієнт починає відзначати розмиття предметів, втрачає фокус.
  3. Амбліопія високого ступеня – це коли, показники зору падають з 0,4 до 0,1-0,05 діоптрій. Відбувається повне придушення візуального сприйняття.

Якщо встановити хворобу на першому чи другому ступенях, до повного придушення функцій зору і змін структур очного дна, її легко вилікувати.

Як лікувати ледаче око?

амбліопія ледаче око лікування

Офтальмолог визначається з лікуванням після встановлення причин виникнення захворювання. Серед методів можна виділити кілька головних напрямків:

  • Лікування хвороби, яка сприяла виникненню синдрому “ледачого ока”;
  • Корекція, з використанням оптики – призначення окулярів або контактних лінз;
  • Оклюзія (прикривання) здорового ока – для стимуляції “ледачого” органу, на тривалий період “провідне” око прикривають пов’язкою;
  • Апаратне лікування амбліопії – використання апаратів в кабінетах фізіотерапії;
  • Операція на “ледачому оці”;
  • Вправи для тренування ледачого ока – виконання різних тренувань і ігор на спеціальних тренажерах/li>

Способи лікування часто поєднують для досягнення кращого терапевтичного ефекту. Головне пам’ятати, що будова зорового апарату у кожної людини відрізняється, тому хвороба може протікати по-різному. Краще звернутися в офтальмологічну клініку, щоб лікар призначив лікування індивідуально.