Дакріоцистит в офтальмології становить 5-7% випадків від усіх патологій. У жінок захворювання зустрічається приблизно в 6-8 разів частіше, що пов’язано з особливостями анатомічної будови ока. Найбільш часто патологія розвивається у людей середнього віку. Окремо виділяють дакріоцистит новонароджених.

Що таке дакріоцистит і причини його виникнення

Дакріоцистит - причини захворювання

У нормі секрет слізних залоз проходить певний шлях. Спочатку сльоза омиває очне яблуко і потрапляє в слізні канальці. Далі рідина слід в слізний мішок, а потім – в порожнину носа через носослізний канал.

При патології, що виникає в результаті непрохідності слізного каналу, описаний вище процес порушується. В результаті в слізному мішку відбувається скупчення сльози, він інфікується і запалюється.

Дакріоцистит – це запальний процес, який виникає на тлі вродженого або набутого звуження або повного перекриття каналу.

У новонароджених в більшості випадків захворювання розвивається в результаті:

  • вродженої аномалії шляхів;
  • не розсмокчення желатинозної пробки до моменту народження;
  • наявності епітеліальної мембрани в одному з відділів носо-слезного каналу.

У дорослих розвиток дакріоциститу викликається:

  • хронічний риніт;
  • синуситом;
  • переломами кісток носа;
  • пораненням століття;
  • ГРВІ

Розвитку захворювання сприяють слабкий імунітет, різкі перепади температури, наявність цукрового діабету.

Симптоми запалення слізного мішка

В офтальмології розрізняють гостру і хронічну форму захворювання. Перебіг хронічної форми проявляється сльозотечею і набряком в області очей. Зі слізних точок при натисканні з’являється гнійне виділення. Відсутність лікарської допомоги може спровокувати проникнення інфекції в інші оболонки ока, що призведе до розвитку різних запальних захворювань очей.

Гостра форма має більш виражену симптоматику. Відзначається гіперемія і хвороблива припухлість в області слізного мішка, набряк повік, звуження очної щілини. Пацієнти скаржаться на біль в області орбіти, озноб, підвищену температуру.

Через кілька днів починає формуватися абсцес, який іноді розкривається мимовільно. При відсутності лікування з часом на цьому місці може утворитися фістула (зовнішня чи внутрішня), з якої періодично виділяється гній. Гній може поширитися на навколишню клітковину, і тоді розвинеться флегмона.

Симптоми дакріоциститу у новонароджених схожі з хронічною формою захворювання у дорослих.

Спостерігаються:

  • припухлість нижньої повіки, яка поширюється від внутрішнього кута ока;
  • скупчення гнійних виділень в області слізних точок;
  • скоринки на віях і в куточках очей;
  • сльозотеча з ураженого ока.

Нерідко обидві патології супроводжуються підвищеною температурою.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Діагностика дакріоциститу

Завдяки характерній симптоматиці, діагностика захворювання не представляє особливих складнощів. Щоб діагностувати дакріоцистит у дорослих і новонароджених доктор проводить опитування пацієнта або батьків, огляд і пальпаторне обстеження.

Для дослідження прохідності шляхів проводиться проба Веста. У ніздрю вводять ватний тампон, а в око закапують розчин колларголу. У нормі сліди барвника можна виявити на тампони вже через дві хвилини. Проба розцінюється як негативна, якщо колларгол не з’явилося протягом 10 хвилин. Що підтверджує припущення про непрохідність слізних шляхів.

Також проводиться пасивна слізно-носова проба. Якщо при промиванні каналу розчин випливає через слізні точки й не потрапляє в ніс, це служить підтвердженням діагнозу.

Уточнити рівень і протяжність поразки дозволяє діагностичне зондування. У новонароджених, якщо причина криється в желатинозній пробці, нерідко зондування дозволяє прибрати її, і таким чином відновити прохідність каналу.

Ідентифікацію мікробних збудників хвороби проводять за допомогою бактеріологічного дослідження виділень з ока.

У складних випадках використовуються апаратні методи дослідження. У деяких випадках необхідний огляд ЛОР-лікаря з проведенням риноскопії. У малюків дані методи використовуються, якщо всі інші виявилися неінформативними. До того ж деякі дослідження можна провести тільки в спеціалізованих клініках.

За свідченнями призначають консультацію стоматолога, травматолога, щелепно-лицьового хірурга.

Лікування непрохідності сльозових шляхів

У новонароджених лікування захворювання проводиться поетапно. Допомагає вилікувати дакріоцистит – масаж слізного мішка. Лікування проводиться протягом 2-3 тижнів.

Також проводять:

  • промивання слізно-носового каналу;
  • зондування слізного каналу і носо-сльозних шляхів.

Якщо дані методи не приносять результату, у віці 2-3 років дитині проводять операцію для відновлення нормального відтоку рідини зі слізного мішка.

Лікування гострої форми проводиться в стаціонарі. Після того, як абсцес сформується, його розкривають. Для місцевого лікування використовують антисептики для промивання рани, антибактеріальні краплі та протимікробні мазі. Одночасно призначається системна антибактеріальна терапія. Після купірування гострого процесу проводиться оперативне втручання.

Основним методом лікування при хронічній формі служить хірургічне втручання. Сучасна офтальмологія використовує щадні ендоскопічну і лазерну методики терапії.

При не ускладненому перебігу прогноз сприятливий. Щоб не допустити розвитку патології дуже важливо своєчасно лікувати хвороби горла і носа, не допускати травм очей і обличчя. Також знизити ймовірність появи дакріоциститу допоможуть регулярні профілактичні огляди окуліста.

Де отримати консультацію

Щоб пройти профілактичний огляд і отримати необхідну консультацію, жителі Вишневого і гості міста можуть звернутися в офтальмологічний центр GlasGo. Наша клініка оснащена високоточною сучасною апаратурою, яка дозволяє поставити точний діагноз і провести ефективне лікування.

Ми працюємо в середньому ціновому сегменті, тому вартість наших послуг доступна для більшості пацієнтів. Ми проводимо консультації та лікування як дорослих, так і дітей.

Наші фахівці приділяють велику увагу профілактиці очних захворювань. Клініка GlasGo – поставтеся до своїх очей відповідально.