З проблемою далекозорості стикаються не тільки представники похилого віку, а й люди середнього віку, і навіть діти. На щастя, сучасні методи дозволяють боротися з цим діагнозом і відновлювати втрачений зір.

Далекозорість – це

Далекозорість - лікування

Під терміном “далекозорість” мається на увазі захворювання, пов’язане з порушенням фокусування. У нормі зображення повинно проєктуватися прямо на сітківку, в такому випадку людина чітко бачить предмети. При далекозорості ж фокус формується трохи далі. Це призводить до того, що око сприймає видимі об’єкти розмито. При цьому найгірше сприймається зображення, яке знаходиться близько.

Лікарі розділяють випадки захворювання на три типи:

  • Слабкому ступені (від +0,1 до +2).
  • Середнього ступеня (від +2 до +5).
  • Сильному ступені (від +5 і вище).

Якщо в перших випадках достатньо лише виконувати гімнастику і носити окуляри, то показники вище + 5D зазвичай стають приводом для корекції зору.

Далекозорість у дітей: відхилення і норма

Діти страждають від описуваного захворювання набагато рідше, ніж дорослі. Також у віці до 10 років часто зустрічається так звана фізіологічна далекозорість. Вона виникає тому, що очне яблуко малюків сформовано не до кінця і не завжди може провести фокусування нормально.

Якщо у Вашої дитини виникли проблеми із зором, чітко дотримуйтесь вказівок фахівців. У такому випадку цілком можливо, що малюк скоро зніме окуляри без жодних зусиль. Однак якщо дитячий зір продовжує погіршуватися або не спадає на норму після досягнення 10 років, це привід перейти до більш серйозного лікування.

Як лікувати далекозорість

Далекозорість - причини захворювання

Залежно від ступеня розвитку хвороби, виділяють різні методи її лікування. Наприклад, у випадку з дітьми та представниками похилого віку єдиною мірою часто стає призначення очок, адже в такому випадку порушення викликані віковими змінами.

Однак сучасні практики дозволяють позбавити від відвідування оптики навіть тих, хто вже досяг п’ятдесятиріччя. Для цього проводяться такі операції, як рефракційна заміна кришталика або імплантація факічних лінз.

Якщо недуг розвинувся через проблеми зі заломлюючої силою, хворому допоможе лазерна корекція. Провести процедуру після попереднього огляду може профільна офтальмологічна клініка “Glazgo”. Вартість операції залежить від конкретної лікарні та лікаря, який проводить втручання.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Далекозорість: причини та профілактика

Фахівці виділяють кілька причин виникнення даного порушення зору:

  • вкорочене очне яблуко;
  • недостатня сила заломлення в оптичному середовищі очі.

Часто недуга з’являється в процесі старіння людського організму. З віком очей змінюється, кришталик втрачає колишню еластичність, що неминуче призводить до проблем з фокусуванням. Саме тому більшість людей похилого віку змушені використовувати оптичні прилади під час читання, шиття або виконання іншої дрібної та копіткої роботи.

Найчастіше подібне порушення зору не заважає людині жити та продовжувати трудову діяльність. Однак якщо хвороба досягає надзвичайно розвитку і пацієнт вже зовсім погано бачить, в обов’язковому порядку повинно бути організовано оперативне лікування.

Профілактика хвороби

Для того, щоб не зіткнутися з проявами далекозорості, слід дотримуватися кількох простих правил:

  1. Завжди стежити за рівнем освітленості на робочому місці.
  2. Чи не перевтомлювати очі і не проводити занадто багато часу перед комп’ютером, телевізором та іншими гаджетами.
  3. Регулярно робити гімнастику для зорових м’язів.

Також слід повноцінно харчуватися, вживати в потрібному обсязі вітаміни та організувати здоровий режим життя. Все це сприяє, в тому числі й збереженню здоров’я очей.

Далекозорість: симптоми

Перше, на що скаржаться хворі, це погіршення зору. Наприклад, починають розпливатися літери під час читання, предмети, які раніше можна було легко роздивитися зблизька, здаються розмитими.

Пацієнт постійно намагається відновити чітку зорову картину. Через це очні м’язи надмірно напружуються, виникають болі (в тому числі й головні). При цьому ніякого результату людина не отримує, адже кришталик як і раніше не проводить нормального фокусування.

Як перевірити далекозорість

Якщо Ви підозрюєте у себе наявність хвороби очей, потрібно записатися до офтальмолога. Зробити це потрібно відразу ж, як тільки з’являються перші тривожні симптоми. Доктор проведе професійний огляд і назве точний діагноз.

У місті Вишневе профілактикою, наглядом і лікуванням далекозорості займаються фахівці клініки GlazGo. На першому прийомі офтальмолог визначить рівень пошкоджень зору, встановить, в якому стані знаходиться кришталик. Далі робляться такі необхідні дослідження, як вимірювання внутрішньоочного тиску та УЗД-діагностика.

За результатами комплексного обстеження ставиться остаточний діагноз і вибирається той спосіб лікування далекозорості, який найбільш актуальний в такому випадку. У клініці проводяться як терапевтичні процедури, так і оперативні втручання під контролем досвідчених офтальмологів.