Вираз “Берегти як зіницю ока” придумано не даремно, оскільки очі та зір вимагають дбайливого до себе ставлення і ретельного догляду. Тут дуже важливо дотримуватися гігієни, ні в якому разі не торкатися до них брудними руками. Загрожує це кон’юнктивітом, який діагностується у дітей, якщо це пов’язано як раз з гігієною.
Кон’юнктивіт – це запалення слизової оболонки ока викликане вірусами, хламідіями, патогенними грибками, занесеним брудом, а також алергічною реакціею на медичні препараті, косметику або побутову хімію.

Ознаки та симптоми запалення слизової оболонки ока

Кон’юнктивіт лікування захворювання

Діагностувати захворювання досить просто, кон’юнктивіт ознаки перші має яскраво виражені, особливо якщо мова йде про гостру форму.

Із загальних ознак відзначаються такі:

  • головний біль;
  • загальне нездужання;
  • підвищення температури;
  • виділення з очей.

А ось у хронічної форми дещо інші ознаки, зокрема дискомфортні відчуття, ніби в оці присутня чужорідне тіло, червоніють злегка повіки. Як правило, захворювання вражає одне око, але через кілька днів переходить на другий.

І якщо навіть перші ознаки запалення дають можливість з високою точністю поставити попередній діагноз, то кон’юнктивіт симптоми має ще більш однозначні, хоча вони також залежать від причин зараження і форми. Якщо кількість виділень може бути різним, то ось почервоніння очного яблука відбувається завжди. Дуже часто спостерігається утворення фолікулів, у хворого можуть відбуватися навіть точкові крововиливи. Людина болісно реагує на яскраве світло, у нього починається сльозовиділення.

Який буває кон’юнктивіт?

Запалення слизової характеризується не тільки різними способами та причинами зараження, протікає в різній формі (гострої та хронічної), але і видів хвороби кілька.

Виділяють наступні:

  • алергічний;
  • вірусний;
  • бактеріальний;
  • гнійний.

Це найпоширеніші види, офтальмологія знає й інші, менш популярні, але від того не менш неприємні види хвороби.

На початку згадувалося, що викликати запалення можуть алергічні реакції на деякі хімічні та фармацевтичні речовини. Крім цього, алергічний кон’юнктивіт може з’являється навесні й восени, пов’язаний він з цвітінням алергенних рослин. Також іноді виникає при носінні контактних лінз. Спостерігається сильне свербіння і печіння, очі набрякають і червоніють, починається виділення сліз і з’являється світлобоязнь.
Ускладненням після інших хвороб, виступає вірусний кон’юнктивіт, і провокують його різні віруси. Отримати такий недуг можуть люди, що хворіють на герпес, віспу та кір. Особливо активні в цьому питанні аденовіруси, вони дуже заразні. Відзначається освіт фолікул, почервоніння слизової оболонки і повік максимальне. При діагностуванні даного типу кон’юнктивіту, хворого слід ізолювати від оточуючих.

Якщо для попереднього виду потрібно потрапляння вірусу, то бактеріальний кон’юнктивіт утворюється внаслідок попадання в очі, патогенних бактерій. Бактеріальний діагностувати найпростіше, оскільки його симптоми складно з чимось сплутати. Вранці в куточках утворюється каламутна слиз, відчувається сухість очей, може супроводжуватися різкими болями. Найчастіше ним хворіють діти, при найбільш складних випадках, практично неможливо відкрити очі після сну.

Сам за себе говорить гнійний кон’юнктивіт, його головна особливість полягає в великій кількості виділяється гною зі слизових. За природою виникнення, гнійна форма належить до бактеріального типу, оскільки причиною виступають бактерії (гонокок, пневмокок, стафілокок, синьогнійна паличка та ін.).

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Діагностикою та лікуванням кон’юнктивіту повинен займатися офтальмолог

Якщо людина зрозуміла, що у неї кон’юнктивіт слід звернутися до офтальмолога. Тут потрібна гарна офтальмологічна клініка, оскільки питання зору найважливіший і помилки в діагностиці або лікуванні, можуть призвести до незворотних наслідків. Грамотний і досвідчений лікар приймає в центрі “GlazGo”, що в місті Вишневе. Вартість прийому і призначення курсу лікування, набагато нижче, ніж в інших профільних лікувальних установах.
Отже, якщо підтверджено кон’юнктивіт, то призначається профілактика (тільки після огляду офтальмолога). Головне її завдання полягає в тому, щоб локалізувати запальний процес, не допустити рецидивів і убезпечити від зараження оточуючих. Важливо якомога рідше контактувати з хворим, не вітатися з ним за руку, не використовувати його особисті речі (рушник, косметику, чашку і т.п.). Необхідно зайнятися зміцненням імунітету, періодично використовувати очні краплі.
Профілактика потрібна, але все-таки саме лікування допоможе побороти неприємне і небезпечне захворювання. Якщо допомагає гарний лікар побороти кон’юнктивіт швидше гарантовано. Навіть якщо хворий звернувся в клініку не наступного дня після зараження, то позбутися від запалення можна протягом декількох днів і ще один важливий факт, лікування припускає використання тільки місцевих препаратів. Виписує їх лікар, залежно від типу захворювання.

Лікування кон’юнктивіту здійснюється протягом декількох днів

Кон’юнктивіт - симптоми

При запаленні викликаному алергенами, використовуються антигістамінні препарати. Якщо це гнійний або бактеріальний кон’юнктивіт, то офтальмолог призначає антибіотики. Та антивірусні засоби, якщо захворювання виникло внаслідок попадання цих організмів. Не будуть зайвими і народні засоби, в першу чергу трав’яні відвари, але їх призначати повинен тільки фахівець (Самолікування може бути шкідливим для вашого здоровья). Щодо питання скільки днів лікується кон’юнктивіт, то однозначної відповіді немає. При правильному курсі лікування і якщо ретельно його дотримуватися, то основні симптоми можна прибрати за 3-5 днів, для повного одужання пройде 2-3 тижні.
Кон’юнктивіт доставляє масу дискомфорту і неприємних відчуттів, а також негативно впливає на звичний спосіб життя. Тому, якщо трапилося нещастя підхопити недугу, терміново потрібна хороша офтальмологія. На лікаря економити не потрібно, адже некомпетентність не тільки відстрочить одужання, але є ризик ураження рогівки, а значить і зниження гостроти зору. Ну і звичайно ж, не треба забувати про правила особистої гігієни.