До переліку тих хвороб, розпізнати які вдасться навіть без фахівця, належить косоокість. Це таке порушення, коли збігів зорових напрямків погляду не відбувається. Від нормальної вісі може відхилитися, як одне око, так і обидва. Через розбіжності кутів сприйняття глибини та обсягу для кожного з них стане різним, тому неминуче виникне двоїння.

Зазвичай хвороба розвивається в той період, коли в очах тільки формується їх співдружня робота (у дітей 2/3-х років). Нервовій системі доводиться постійно захищатися від двоїння, тому отриману косим оком картинку вона прагне виключити. Якщо зміни в його становищі не відбуваються, настає черга амбліопії, при якій око буде виключено з глядацького процесу.

Причини косоокості

Чому з’являється косоокість? Серед причин, що спровокували зазначене захворювання, поряд з вродженими проблемами офтальмологія виділяє і придбані. Відхилення може бути спровоковано:

  • Мозковою травмою (хворобою);
  • Змінами, що відбулися в очних м’язах (пухлинного типу, запального або ж судинного);
  • Несвоєчасно компенсованій короткозорості (астигматизму або ж далекозорості);
  • Родовою травмою (захворюванням);
  • Підвищеним навантаженням (як фізичного характеру, так і психічного);
  • Паралічем;
  • Аномалією, яка виникла в окорухових м’язах;
  • Впливом інфекції (грип та кір, скарлатину та ін.);
  • Соматичним захворюванням;
  • Переляком (стресом);
  • Втратою гостроти зору (різкої);
  • Порушенням, що виникли в діяльності ЦНС.

Види косоокості

виды-косоглазия

Розлад зорової функції призводить до косоокості, причини виникнення якого визначають вид захворювання. Йдеться про два його типи: співдружній та паралітичний.

  • У першому випадку косіння в очах буде позмінним. При цьому величина відхилення у ставленні до центральної вісі стане приблизно рівною. Пов’язано описане явище, як правило, з особливостями будови органу. Характер захворювання є, переважно, спадковим, а виявляють його фахівці Glazgo найчастіше у дітей.
  • У випадку з паралітичною косоокістю пошкодження спостерігаються в зоровому нерві. Розлади можуть фіксуватися і в роботі окорухових м’язів. При розгляді предмета косити буде тільки здоровий орган, якому доведеться відхилятися на значний кут. Хворе око залишається практично нерухомим.

 

Розбіжна та збіжна співдружня косоокість

Окорухова система заснована на роботі шести м’язів, чотири з яких відповідають за вертикальні рухи, а два – за горизонтальні. У нормальному здоровому стані м’язів траєкторії рухів плавні та узгоджені. Кожне око формує свою частину зображення, передає її в мозок для створення повноцінної об’ємної картинки. Який вигляд має косоокість, можна зрозуміти, якщо уявити, що один із м’язів не здатний розтягуватися і скорочуватися, і починає працювати з відхиленнями. Зовні це проявляється як несинхронне позиціонування зіниць. Залежно від виду патології вони можуть займати зовнішнє положення (ближче до скронь), внутрішнє (ближче до перенісся) або вертикальне (ближче до повік).

Збіжна косоокість

Займає основну частку серед співдружнього типу. Найчастіше косоокість є причиною розвитку далекозорості високого ступеня. У цьому разі очні м’язи постійно перебувають у напруженні, щоб утримувати фокус на об’єктах поблизу. У результаті око входить у стан постійної акомодації та безперервної й напруженої конвергенції. Остання функція втрачає своє пряме значення, і зіниці скошуються в бік носа.

Розбіжна косоокість

До цього виду сильно схильні люди, які страждають на короткозорість. У них розвивається косоокість, причиною виникнення якої стає міопічна рефракція. Вона також тримає в напрузі ближній фокус, значно підвищується ризик розвитку співдружньої косоокості. Очні яблука не здатні проводити конвергенцію через знижену акомодацію. У результаті стає дуже складним фокусування на ближніх об’єктах і зіниця відхиляється до зовнішнього кута ока.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Як визначити косоокість?

На ранніх стадіях захворювання відхилення в поведінці зіниці візуально практично непомітні. Тим паче що це захворювання розвивається поступово, тому людина звикає до нового спотвореного зображення. Якщо йдеться про дитину, то вона не помічає цих змін, але вони можуть кардинально позначитися на її світосприйнятті та психічному стані. Дорослою косоокість вважається у віці з 8-9 років.

Якщо людина страждає на офтальмологічні захворювання і косоокість є ускладненням, важливо проходити регулярну перевірку в лікаря з обумовленою ним періодичністю. Для дітей і дорослих існують чітко сформовані рекомендації щодо проходження профілактичної перевірки здоров’я очей. Однак якщо були помічені такі симптоми, потрібно негайно потрапити на прийом до офтальмолога:

  1. Постійне примружування, якщо потрібно чітко сфокусуватися на якомусь предметі або спроби зовсім закрити очі.
  2. Частий дискомфорт в очах.
  3. Швидка втома очей навіть за незначних навантажень.
  4. Під час фокусування на конкретному предметі зображення починає двоїтися.

Діагноз ставить тільки лікар після комплексного апаратного обстеження. Спеціаліст проводить оцінку бінокулярного зору, а також вивчає співдружність функціонування очей із визначенням ступеня рухливості зіниць.

Діагностика гетеротропіі

Як визначити косоокість – питання, за рішенням якого слід звернутися до лікаря клініки (окуліста). Природу явища вдасться встановити лише шляхом ретельного обстеження. Визначитися з кутом відхилення і гостротою зору лікарю в Вишневому допоможе набір спеціальних таблиць. Користуючись спеціальними дзеркалами, він оцінить:

  • Співдружнє функціонування очей;
  • Ступінь їх рухливості.

Якщо характер недуги є паралітичним, то обов’язковим має стати і відвідування невропатолога.

Як лікувати косоокість (страбізм) у дорослих і дітей

Лікування косоокості у дорослих

Важливо приступати до лікування захворювання відразу після його діагностики. На ранній стадії повернути око в нормальний стан набагато простіше. А згаяний час не грає на користь здоров’я пацієнта. Це тривалий процес, і якщо дотримуватися всіх рекомендацій офтальмолога, пройти реабілітацію до повного відновлення можна за 2-3 роки.

Кваліфікований фахівець підкаже, як виправити косоокість у дитини. Найімовірніше доведеться скористатися окулярами і робити акцент на постійних вправах. Це продуктивний метод створити рівномірне навантаження для всіх шести м’язів і навчити їх працювати синхронно. Якщо офтальмолог паралельно ставить діагноз “ледачого ока” (амбліопія), тоді змусити його працювати зможе одна закрита лінза в окулярах.

Якщо ефективність проведеної терапії виявилася недостатньою або причиною патології є неврологічний синдром, призначається операція. Вона полягає у фізіологічній зміні натягу м’язів. Для сильних м’язів змінюється місце кріплення з використанням далеких відстаней, а для слабких після проведення часткової резекції обирають ближні позиції. Якщо форма патології запущена, то процедуру проводять у 2 етапи – на кожному оці окремо. Час реабілітації після операції становить 10 днів, а далі необхідно проводити очам постійні фізичні тренування.

Чи можна вилікувати косоокість без операції?

Якщо захворювання пов’язане виключно з роботою м’язів, і немає паралітичного синдрому, рекомендується скористатися апаратними методами лікування. Сучасні технології за допомогою приладів спрямовані на повноцінне відновлення бінокулярного зору. Також активної популярності набирають призматичні окуляри. Їхній принцип дії спрямований на корекцію світлового променя. І нездорове око починає брати участь у створенні об’ємної повноцінної картинки.

Такі лінзи мають естетичний вигляд і дають змогу відновити зір дорослим і дітям. Чим раніше починається терапія, тим менше часу займає реабілітація. Щоб отримати детальну інформацію про те, як виправити косоокість без операції, рекомендуємо звернутися в офтальмологічну клініку GlazGo.