З віком в органах відбуваються неминучі зміни та очі не виняток. Кожній людині середнього віку ставлять діагноз пресбіопія. Якщо як раніше вжити заходів, можна зберегти свій зір в первісному стані тривалий період.

пресбіопія очей що це таке

Пресбіопія: що це?

Пресбіопія – це природне порушення зору, внаслідок якого людина починає погано бачити на близьких відстанях. Дану патологію також називають віковою далекозорістю. Рано чи пізно її виявляють у кожного, незалежно від початкового стану зору та способу життя, з різницею лише у швидкості прогресування.

Що таке пресбіопія обох очей?

Нерідко буває, що гострота зору очей у людини різна. При початкових однакових показниках обох очей, вікова далекозорість розвивається рівномірно. Якщо ж воно різне, її прояв на кожному оці може відрізнятися.

Пресбіопія: причини виникнення

Вікова пресбіопія виникає з двох причин, які виникають внаслідок анатомічних змін усередині очного яблука:

  • Зміна структури кришталика. Кришталик ока за своєю структурою еластичний і пружний, що дозволяє йому змінювати свою кривизну для бачення предметів при різних відстанях (здатність до акомодації). З віком тіло кришталика поступово ущільнюється, стає менш пружним, через що втрачається здатність збільшуватися при розгляді предметів поблизу.
  • Ослаблення м’язів, які утримують кришталик. Зміна фокусної відстані відбувається за рахунок м’язів, які як результат біологічного старіння тканин слабшають. Виходить ситуація, коли головний мозок відправляє потрібні команди м’язам, але вони вже не здатні в повній мірі виконувати свою функцію. В результаті отримане зображення виходить розпливчастим і нечітким.

Оскільки патологія виникає через вікових змін, вона є не захворюванням, а станом.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Коли починає розвиватися?

Здатність до акомодації знижується на 50% вже після 30 років, а до 40 років – на 65%. Вік, в якому зазначаються перші ознаки старечої пресбіопії, залежить від наявних порушень зору, загального здоров’я очей. Найчастіше стан розвивається за такою схемою:

  • У людей з нормальним зором – стан починає розвиватися в середньому після 40-44 років;
  • У людей із далекозорістю – з’являється, як правило, раніше, ніж в інших – вже після 30-35 років. Наявність далекозорості сприяє швидкому розвитку і підсилює прояви пресбіопії;
  • У людей з короткозорістю – при наявності короткозорості патологію відзначають пізніше, ніж в інших. Пояснюється це тим, що захворювання компенсує зниження здатності до акомодації. При середній або високий ступінь короткозорості людина може зовсім не відчути змін.

Пресбіопія: симптоми

Виявляється стан такими симптомами:

  • Швидка втомлюваність очей;
  • Бажання включити більш яскраве освітлення;
  • Складність бачення при близькій відстані;
  • Необхідність відводити предмети на більш більше відстані від себе при їх розгляді;
  • Нечіткість під час читання, використання гаджетів, виконання будь-якої роботи, що вимагає зору поблизу;
  • Постійні головні болі.

Пресбіопія: лікування в клініці GlazGo

Фахівці клініки GlazGo пропонують для корекції вікової далекозорості терапію з використанням оптики або контактну корекцію:

  • Окуляри для роботи на близьких відстанях – найдоступніший і простий метод корекції старечих порушень акомодації, підходить пацієнтам, які добре бачать вдалину і поло поблизу.
  • Біфокальні окуляри – оптика, що має дві різні зони, одна з яких націлена на корекцію зору на далеких відстанях, а інша – близьких.
  • Мультифокальні лінзи – мають дві зони: периферичну і центральну, що відповідає за чіткість бачення, створені з “дихаючих” матеріалів. Даний метод збільшує зорове поле без деформацій.
  • Корекція з використанням лінз за методикою “Монозреніе” – то коли на одне око проводитися корекція видимості при близьких відстанях, на інший – далекі. За підсумками даної терапії у людини відпадає необхідність носити окуляри.

Важливо прийти на консультацію, щоб окуліст правильно та індивідуально підібрав метод терапії, за підсумками даних діагностичного дослідження.