Як вибрати окуляри

При наявності будь-яких дефектів зору, перед людиною постає питання про те, як підібрати окуляри правильно. Корекційна оптика необхідна для виконання повсякденних справ, таких як читання документів, керування транспортним засобом та інше. Щоб не помилитися з вибором, слід ознайомитися з представленою нижче інформацією, що містить поради про те, як підібрати окуляри для зору.

Рекомендації по підбору оптики

Щоб вибрати продукт, яке ідеально підійде, потрібно враховувати дані нюанси:

  • Параметр ширини обличчя. Це значення відіграє ключову роль, в процесі підбору розміру аксесуара для очей;
  • Тип обличчя. Залежно від нього, підбирається форма оправи;
  • Категорія окуляр – звичайного корекційного типу, або сонцезахисного.

Крім того, будь-який професійний офтальмолог вважає, що необхідно врахувати тип лінз. Вони можуть бути сферичними або асферическими. Розглянемо кожен пункт окремо.

Форма оправи

Перед тим, як вибрати окуляри, потрібно мати уявлення про те, яка саме модель оптики краща. Для звичайного повсякденного використання підійдуть аксесуари, мають прозоре скло і тонкі обідки. Вони можуть бути металевими і пластиковими, нейтрального відтінку. Людям, які слідкують за модою, доцільно буде звернути увагу на окуляри, що мають нестандартну форму перенісся. У них стильний вигляд, що дозволяє поєднувати виріб з будь-яким чином.

Сонцезахисні окуляри краще вибирати з широкої, подвійною оправою. Відмінно виглядають оригінальні вставки з дерева.

Тим, хто любить універсальні варіанти, будуть до смаку легкі, без оправні окуляри, за рахунок форми скла та силуету. Вони поєднуються з будь-яким стилем одягу – від розслабленого, по типу кежуал, до офіційного.

Оправа

Оправа для повсякденного використання повинна відповідати наступним вимогам:

  • Тип матеріалу. Металеві або титанові зразки найбільш довговічні. Вони будуть служити десятиліттями, незважаючи на зміну скел. Для любителів сучасної моди підійдуть пластикові вироби, для шанувальників ретро-стилю – рогова оправа;
  • Вага. Найкраще підбирати легковагі моделі. Вони зручні в щоденному використанні та при тривалій роботі з документацією або за ПК;
  • Об`єм. При виборі окулярів для зору, варто орієнтуватися на моделі, які не закривають огляд. Людям, що страждають віковою короткозорістю, краще зупинити свій вибір на біфокальних або прогресивних лінзах.
Які бувають форми оправ

Крім того, вибираючи оправу, потрібно врахувати власний кольоротип. За умови переважання в зовнішності «теплих» відтінків, добре підійдуть коричневий, червоний і помаранчевий. Для володарів «холодних» кольоротипів необхідні: блакитний, рожевий і сірий. Варіант, універсальний для всіх – чорний і сірий кольори.

як дізнатися розмір окулярРозмір окуляр

Розмір окуляр

Розміри оптики, як правило, вказані виробниками на заушниках.

Вони включають в себе три цифри:

  • ширина лінзи;
  • ширина містка;
  • довжина заушника;

Для розрахунку ширини оправи, потрібно провести множення першої цифри на два, додати до неї ширину містка і по одному сантиметру, враховуючи шарнірні з’єднання. Важливо, щоб отриманий результат збігався з шириною особи. Можуть бути похибки в три міліметри в більшу сторону, але не в меншу.

Лікування катаракти
Діагностика зору
Невідкладна допомога

Правильний підбір окулярів за типом обличчя

Типи особи для окулярів

Щоб зрозуміти які окуляри підходять саме вам, потрібно уважно вивчити власну зовнішність. Особливу увагу приділіть формі обличчя.

Виходячи з цієї характеристики, є кілька критеріїв:

  • Для круглолицих відмінним рішенням будуть окуляри – авіатори, метелики, моделі, що мають вузьке перенісся. Добре поєднуються з таким типом особи вироби «котяче око». Небажано купувати моделі круглої форми, занадто вузькі та мають гострі кути;
  • Овальної форми обличчя підійдуть оправи круглої, прямокутної, «котячої» форми. Авіатори та метелики, також, будуть хорошим вибором. Уникайте гострих елементів і надмірної масивності;
  • Людям, які мають квадратну форму обличчя варто звернути увагу на широкі окуляри, метелики, авіатори, вироби каплевидного та овального типу. Їм підійдуть кольорові оправи. Варто відмовитися від квадратної оправи та моделей з широким обідком;
  • Прямокутне обличчя прикрасять моделі, візуально його розширюють. Добре виглядатимуть метелик, котяче око, авіатори, будь-які універсальні моделі типу оверсайз. Категорично не рекомендується носити прямокутні оправи й вузькі моделі. Вони порушать пропорції обличчя;
  • Тим, хто має сердцевидний тип обличчя підійдуть маленькі оправи із закругленою формою. Відмінним вибором будуть вузькі окуляри – авіатори. Моделі оверсайз, метелики й котяче око даному типажу не підійдуть.

При виникненні труднощів з вибором, можна звернутися до професійних фахівців. Вони володіють багаторічним досвідом і підберуть відповідну модель.

  • Звернутися в офтальмологічний центр Glazgo. Лікар, використовуючи новітні технології офтальмології, підбере лікування і випише рецепт на окуляри. Переважно здійснити це за кілька днів до того, як замовити окуляри;
  • Варто приміряти окуляри і переконатися, що вони вчасно, не падають і не тиснуть;
  • Замовити оправу і відповідне скло. Можна зупинитися на покупці звичайних прозорих лінз, або вибрати скло з затемненням. Крім того, існують вироби – хамелеони.